Vi genanvendte 412 tons tekstiler i 2023

At tænke nyt og inddrage bæredygtighed i alle aspekter er en del af vores DNA. Og som leverandør af tekstilløsninger til en bred vifte af brancher er vi klar over, at vi har et ansvar; nemlig at sikre maksimal udnyttelse af vores tekstiler og mindske behovet for at producere og indkøbe nyt.

Bunker af tekstiler, der er dumpet i en ørken i Chile. Kan du se billedet for dig?

Mængden af tekstilaffald, der i dag bliver produceret, er enorm. Og gør vi ikke noget ved problemet, får det alvorlige konsekvenser. Tiden er derfor inde til, at vi genovervejer måden, vi forbruger på, og at vi i højere grad ser vores affald som en værdifuld ressource.

I Textilia er vi i fuld gang. For som selvom tekstiler er en præmis for vores forretning, er vi også af den overbevisning, at det ikke skal være på bekostning af miljøet.

I dag arbejder vi derfor målrettet med at holde liv i vores tekstiler så længe som muligt og giver dem nyt liv, når de ikke længere kan bruges til deres oprindelige formål – blandt andet gennem konceptet Textilia upcy.

Med konceptet udnytter vi ikke blot vores eksisterende ressourcer maksimalt, vi løser også et affaldsproblem for både os selv og vores kunder ved gennem korrekt og systematisk sortering at se netop tekstilaffald som en værdifuld ressource.

Øget cirkularitet og et mindre ressourceforbrug

I dag er konceptet fuldt integreret i vores cirkulære forretning, hvor de upcyclede tekstilløsninger vaskes og lejes ud til kunderne på lige fod med konventionelle løsninger. På den måde har konceptet både øget cirkulariteten i vores forretning samt reduceret vores ressourceforbrug.

Dertil viser foreløbige beregninger, at der er en CO2-besparelse på op til 70,5 %* at hente ved at vælge løsninger fra Textilia upcy frem for nyindkøbte tekstiler**, hvilket vidner om, at der er fordele ved at ty til genbrug.

Når det er sagt, er nogle tekstiler imidlertid sværere at give nyt liv end andre. Har vi ikke selv mulighed for at udnytte dem bedst muligt, sender vi dem derfor til en ekstern tredjepart, der enten kan sikre fiber-til-fiber-genanvendelse eller downcycle dem til eksempelvis akustikplader, møbelfyld eller lignende.

Alene i 2023 formåede vi at producere 2.208.464 Textilia upcy-artikler, og vi genanvendte ca. 70 % af vores kasserede tekstiler svarende til hele 412 tons, der før i tiden ville være gået tabt, men som nu har fået nye former og funktioner – både ved hjælp af Textilia upcy og eksterne tredjeparter.

*Tallet er baseret på et gennemsnit af flere produktsammenligninger.

** Beregningerne læner sig op ad ISO 14040/44-standarderne og anvender systemmodellen Cut-off. Beregningerne er cradle-to-gate. Beregningerne er valideret af eksterne fagkonsulenter.

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe