Miljøminister Magnus Heunicke besøgte Textilia upcy

Hvordan kan vi i EU genbruge og genanvende tekstilaffald i langt højere grad. Det var det spørgsmål, der blev diskuteret, da miljøminister Magnus Heunicke besøgte Textilia upcy i denne uge.

Mandag i sidste uge fik vi lejlighed til at drøfte EUs håndtering af tekstilaffald med miljøminister Magnus Heunicke. Gennem et besøg hos Textilia Upcy i Skovlunde, fik vi hos Textilia mulighed for at dele ud af vores mange års erfaring med storskala tekstilgenanvendelse.

Vi har gennem årene fået en god forståelse af markedet, både hvad der gør tekstiler genanvendelige, men også hvilke hindringer vi støder på når vi arbejder hen imod at ville fremme den cirkulære tekstilindustri. Det er vi glade for at kunne dele med miljøministeren,” siger Birgit Stielau, Afdelingschef i Textilia upcy

På dagsordenen for mødet var diskussioner om, hvordan vi i EU kan øge genbrug og genanvendelse af tekstilaffald. For eksempel ved at styrke materialeudnyttelsen af tekstilaffald, så det i langt højere grad kan oparbejdes og genanvendes – og forblive tekstiler i længere tid.

Med en styrket materialeudnyttelse af tekstilaffald, kan det i langt højere grad genanvendes ved omsyning eller omdannes til fiber – og dermed forblive tekstil i længere tid. Når tekstilerne sorteres efter komposition og farve er vi med til at understøtte de genanvendelsesmuligheder som fremtiden vil byde på. Udover at afhjælpe tekstilaffaldsproblemet vil det også åbne op for nye forretningsmuligheder i fremtiden” siger Birgit Stielau.

Med Textilia upcy har vi formået at vende et affaldsproblem til en cirkulær forretningsmulighed. I 2023 omsyede Textilia upcy 40% af Textilias kasserede tekstiler til nye artikler, 42% blev sendt til mekanisk fiber-til-fiber genanvendelse og de resterende mængder blev downcyclet (fx produktion af bord- og akustikplader) eller doneret, herunder til Ukraine.

For at nå EU’s 2030-mål om en cirkulær tekstilindustri er det afgørende, at vi kontinuerligt sikrer en øget grad af genanvendelse i et closed loop, således kasserede tekstiler kan omsættes til nye tekstiler, der igen kan indgå i tekstil-værdikæden. Hvis branchen skal være en del af løsningen, er der behov for at fremskynde EU-lovgivning ift. genanvendelse af tekstiler, såsom minimumskrav for iblanding af genanvendte fibre og Ecodesign-forordningen. Modningen af eksisterende genanvendelsesteknologier er afgørende for at branchen kan bidrage til at løse det fælles affaldsproblem i større skala.

Hos Textilia ønsker vi at bidrage til en langt højere grad af genanvendelse af kasserede tekstiler. Det handler ikke kun om at løse et affaldsproblem, men primært om at reducere behovet for at købe nyt. Genanvendelse er nøglen her, og hvem ved, måske vil et partnerskab mellem det offentlige og det private marked være med til at skubbe genanvendelsesmarkedet i den rigtige retning,” slutter Camilla Skjelborg Nielsen, Koncernudviklingsdirektør i Textilia

Fakta

I dag ender størstedelen af Danmarks tekstilaffald i affaldsforbrændingsanlæg (59 % ifølge Energistyrelsen i 2023), hvor det bidrager til produktion af el og fjernvarme. Resten sendes primært til genanvendelse i udlandet, en mindre andel til genbrug i Danmark og kun en lille andel går til genanvendelse i Danmark (< 1%).

Læs mere om, hvordan Textilia upcy giver nyt liv til kasserede tekstiler: Textilia upcy – Textilia – Nyt liv for kasserede tekstiler

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe