Aalborg Universitetshospital gør op med engangsforbruget: Dropper engangstermojakker af plastik

I de seneste år har Aalborg Universitetshospital arbejdet på at nedbringe forbruget af engangsartikler. Nu er turen kommet til de godt 88.000 engangstermojakker af plastik, som hospitalet årligt bruger.

Her bliver engangstermojakkerne nemlig skiftet ud med en upcyclet cardigan fremstillet af kasserede ambulancetæpper, der modsat engangstermojakkerne kan vaskes og bruges igen og igen.

En del af en større indsats

Den upcyclede cardigan fra Textilia er en del af en større indsats, der skal bidrage positivt til Region Nordjyllands grønne omstilling og arbejdet med at nedbringe regionens samlede CO2-udledning.

Siden 2021 har Region Nordjylland indgået i et strategisk partnerskab med Textilia, der ligesom regionen selv har forpligtet sig til at understøtte FN’s verdensmål om mere bæredygtigt forbrug og produktion. Og det var netop gennem partnerskabet her, at idéen til den upcyclede cardigan opstod.

– I Textilia kasserer vi rigtig mange tæpper på grund af pletter eller huller. Så med henblik på at finde et alternativ til engangstermojakkerne udviklede vores designer i Textilia upcy en prototype på en cardigan, der også gjorde det muligt at udnytte de mange kasserede tæpper. Sammen med regionen lavede vi efterfølgende nogle få justeringer, så den både kan fungere på hospitalet og på vaskeriet, udtaler Kirsten Riis, der er markedschef i Textilia.

Personalet på Aalborg Universitetshospital har derfor også været de første til at teste og tage den nye varmecardigan i brug, der er blevet modtaget med stor begejstring.

”Den nye klimahandlingsplan er blevet lanceret, og det er godt at se, at afdelingerne tager så godt imod de forskellige tiltag – de har næsten ikke kunne vente med at få varmecardiganen ud. Og den sætter skub i noget mere – flere af de andre løsninger, som f.eks. sugestykket, har allerede fået plads på mange afdelinger, efter fødeafdelingen fik udviklet det i samarbejde med Textilia,” udtaler chefkonsulent Morten Kristein Andersen, der er medlem af Aalborg Universitetshospitals styregruppe for et bæredygtigt hospital.

Stor efterspørgsel tømmer lageret

Efterspørgslen på cardigansene har imidlertid været så stor, at Textilia på nuværende tidspunkt er løbet tør for kasserede tæpper i både Danmark og Sverige. Det forhindrer dog ikke forsyningen, da parterne i øjeblikket samarbejder omkring udviklingen af varmecardigans syet af andre kasserede tekstiler som eksempelvis kasserede lagner fra danske hospitaler.

Dermed er der også blevet lagt en konkret handleplan for, hvordan hvert eneste tæppe eller nu også nogle af lagnerne, der bliver kasseret, skal få nyt liv som en cardigan gennem konceptet Textilia upcy. Ligeledes arbejder man også på en plan for, hvad der skal ske med de mange cardigans, når de ikke længere kan bruges til det tiltænkte formål. I dag ender mange kasserede tekstiler i deres sidste liv eksempelvis som akustikplader, fyld til bilsæder, bordplader eller genanvendt til nye fibre.

En af flere cirkulære løsninger

Cardiganen er blot et af flere eksempler på løsninger, som Region Nordjylland og Textilia har samarbejdet om inden for den seneste årrække. Sidste år erstattede fødegangen eksempelvis vuggeovertræk af plastik med overtræk af kasserede stofsække, og derudover samarbejdes der i øjeblikket omkring at erstatte engangsservietter med vaskeklude syet af kasserede tekstiler. Samarbejdet er derfor et godt eksempel på, hvordan man i fællesskab kan udnytte og skabe nye løsninger af eksisterende ressourcer.

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe