På Aalborg Universitetshospitals fødeafdeling er det slut med at bruge plastikunderlag, når nye liv kommer til verden. Sidste år valgte afdelingen som et led i en større bæredygtighedsindsats i Region Nordjylland at implementere genanvendelige tekstilunderlag, og det har vist sig at være en god beslutning.
Ifølge overslagsberegninger, foretaget af Region Nordjylland i samarbejde med Textilia, kan fødeafdelingen nemlig reducere sin CO2-udledning med 20 til 40 procent på såkaldte sugestykker, brugt under en fødsel, ved at skifte fra engangsløsningen til Textilias cirkulære løsning. Derudover kan tiltaget spare godt 30.000 stykker plastik om året svarende til arealet af ni håndboldbaner.
Overslagsberegningerne er foretaget med de data, der har været tilgængelige, og der er forskelle i datagrundlagene for de to produkter. Derfor skal beregningen ses som et overslag, der forholder sig til transport fra produktionen til brug, produktionen af de to produkter, energiforbrug og kemi til vaskeprocessen, brugen af produktet samt bortskaffelse.
De nye tekstilstykker med væskebarriere kan vaskes og genanvendes op til 75 gange og kan dermed bruges betydeligt flere gange end plastikforgængeren.
Om løsningen fortæller vicechefjordmoder på afdelingen, Line Hundebøl Nielsen:
”Vi er rigtig glade for løsningen. Vores oplevelse har været, at de er mere behagelige for den fødende kvinde, og at familierne rigtig gerne vil bidrage til, at deres børn får en grønnere fremtid. Løsningen er et vigtigt led i vores arbejde med at sikre en grøn familiestart, da vi undgår at fylde skraldespanden med unødig plast.”
Et tæt samarbejde om cirkulære løsninger
Implementeringen af de nye tekstilstykker, der i daglig tale går under betegnelsen sugestykker, er blot ét ud af flere eksempler på samarbejdet mellem Region Nordjylland og Textilia, der er med at til at reducere klimaaftrykket og mængden af plastik.
For selvom tekstilstykkerne nu er implementeret, stopper samarbejdet om nye cirkulære løsninger ikke her.
Snart tager Aalborg Universitetshospital en upcyclet cardigan, fremstillet af kasserede hospitalstæpper, i brug. Den skal fremadrettet hjælpe personalet med at holde varmen gennem de kolde efterårs- og vintermåneder og fungere som et alternativ til engangstermojakker.
”Vores tætte samarbejde med fødegangen og regionen er kun blevet løftet yderligere af vores fælles mål om at fremme den grønne omstilling i vores respektive brancher. Samarbejdet er på mange måder et godt eksempel på, hvordan vi sammen kan gøre en forskel, og det giver motivation til at fortsætte arbejdet og udbrede flere cirkulære løsninger på sundhedsområdet,” siger Kirsten Riis, markedschef i Textilia.
Læs også mere om løsningen og fødeafdelingens arbejde med den grønne omstilling her.