Ikoner og billeder gør uddannelse tilgængelig for alle

På vores vaskerier er diversiteten stor, og det stiller krav til måden, vi kommunikerer på. Når der bliver undervist i vaskeprocessen på vaskeriet i Skovlunde, er billeder, film og ikoner derfor en væsentlig del af uddannelsesmaterialet.

Uddannelse i øjenhøjde er nemlig afgørende for trivsel og udvikling – og ikke mindst en væsentlig del af vores bæredygtighedsagenda.

Derfor har Simon Birch Torbensen, afdelingschef, været iværksætter, tovholder og underviser på et internt kursusforløb for alle produktionsansatte på vaskeriet i Skovlunde.

Ambitionen har været at skabe et kursus, der tager hensyn til netop de sproglige udfordringer, som naturligt medfølger, når mange nationaliteter er samlet på ét sted.

”Indholdet på andre kurser haft ofte vist sig at være meget teoretisk, hvilket – sammenholdt med sprogvanskeligheder – gør udbyttet minimalt for mange af vores kolleger. Men en saks i en lomme, eller tøj på bøjle vist grafisk giver et universelt sprog til stor gavn for alle,” lyder det fra Simon.

 

Kendskab skaber trivsel og tilhørsforhold

Kurset i vaskeridrift består af 4 moduler á 2 timer og er obligatorisk for alle ansatte på vaskeriet. I løbet af kurset kommer deltagere omkring ”Tøjets rejse fra kunde til vaskeri og retur”, ”Organisering af arbejde”, ”Vaske- og efterbehandlingsprocessen”, ”Kvalitetsparametre” og ”Mål og performance”.

Om formålet med kurset fortæller Simon:

”Kendskab til egen arbejdsplads er virkelig vigtigt. Det giver et tættere tilhørsforhold, og så har det stor betydning for samarbejdet og forståelsen i det daglige arbejde. Plus at det giver meget større arbejdsglæde.”

Undervisning i og på egen hjemmebane skaber mening og resultater

”Vores kolleger i vaskeriet står ikke ”bare” ved rullen eller folderen. De er en del af en kæde af mange forskellige funktioner, der tilsammen sikrer rent tøj i rette mængder til rette tid. Ud fra det perspektiv har alle et medansvar for, at hele kæden forbliver intakt både før og efter deres eget led i kæden.”

Viden om ph-værdier, vandets ledningsevne og verdensmål i samme ombæring kan være svært og sammenhængen kompleks. Men når det kobles sammen med jobbet i dagligdagen og illustreres enkelt, giver det hele meget mere mening.

”Det er egentligt meget simpelt, og de positive tilbagemeldinger vidner om, at forløbet rammer plet. Det giver stor effekt at være i egne rammer, når der undervises, samt at tale og billeder følges ad,” afslutter Simon.

Ud over grundkursus i vaskeprocessen består vores uddannelsesprogram også af danskundervisning til de kolleger, der ønsker dette, samt et stort udvalg af andre uddannelses- og kompetenceudviklingsforløb hen over året. Uddannelse er nemlig en vigtig brik i den del af bæredygtighed hos Textilia, der handler om mennesker.

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe