Nyt udviklingsprojekt: Genbrugelige handsker skal sænke hospitalernes klimaaftryk

Textilia er en del af et nyt, dansk udviklingsprojekt, der over to år skal forsøge at skabe et cirkulært alternativ til de blå engangshandsker, som sundhedsvæsenet årligt bruger og smider ud i massevis.

De fleste danskere, der har været indlagt eller behandlet af sundhedspersonale, kan med al sandsynlighed nikke genkendende til de blå engangshandsker, som læger, sygeplejesker og andre behandlere bruger i sit daglige arbejde.

Alene i Region Midtjylland blev der under coronaepidemien udleveret godt 138 mio. engangshandsker, der ligesom andre engangsløsninger kun blev brugt ganske kortvarigt og derefter kasseret.

Derfor vil et nyt konsortium bestående af Teknologisk Institut, Bait A/S og Textilia nu forsøge at skabe en helt ny forsyningskæde med genbrugelige nitrilhandsker.

Til gavn for den grønne omstilling og forsyningssikkerheden

På Teknologisk Institut er udviklingen af de genanvendelige handsker allerede skudt i gang. Her står man også for at teste den nye løsning, mens Bait A/S har ansvaret for produktionen af handskerne, som Textilia på sigt skal indsamle, vaske og distribuere.

Målet er, at genbrugshandskerne skal indgå i eksisterende cirkulære kredsløb hos Textilia på lige fod med klude og andre tekstiler – og lykkes det, er der store miljømæssige gevinster at hente for sundhedsvæsenet.

I 2021 tegnede sundhedsvæsenet sig for 6 procent af Danmarks samlede CO2-udledning, hvor netop engangsløsninger er blandt de helt store klimasyndere.

Med de genbrugelige handsker vil det desuden også være muligt at imødekomme eventuelle forsyningsproblemer, da der vil være tale om en mere fleksibel og modstandsdygtig forsyningskæde.

Coronaepidemien blotlagde en kritisk sårbarhed, når globale nedlukninger medfører alvorlige forsyningsproblemer. Ved at udvikle et samlet koncept, hvor handskerne indsamles, vaskes og distribueres i Danmark, skaber vi en fleksibel og mere modstandsdygtig forsyningskæde, hvor vi er mindre afhængige af fjernøstlige producenter. Samtidig vil løsningen styrke både vores og sundhedsvæsnets grønne omstilling”, fortæller Axel Bonnevie, divisionsdirektør i Textilia.

 

Læs også mere om projektet i artiklen her.

Et fyrtårnsprojekt

Projektet, der går under navnet ReGLOVE, er støttet af MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram) under Miljøministeriet som et fyrtårnsprojekt.

Det betyder, at løsningen skal fungere i fuld skala og ikke kun i en petriskål eller pilotopstilling. Ved projektets afslutning i sommeren 2024 skal konsortiet derfor stå med et brugbart koncept, hvor nitrilhandsker designet til genbrug kan blive distribueret, afhentet, sorteret, vasket og leveret til brugerne igen og igen.

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe