Skulder ved skulder med Bocuse d’Or-teamet

Når Sebastian Holberg Svendsgaard går i køkkenet ved Bocuse d’Or Europe den 19. og 20. marts, bliver det ikke en soloindsats - tværtimod. Ifølge ham er samarbejdet med resten af teamet omkring ham nemlig den vigtigste ingrediens til en dansk sejr og kvalifikation til finalen i Lyon i 2025.

Som stolt sponsor af Bocuse d’Or Danmark blev vi inviteret indenfor til forberedelserne og fik et indblik i nogle af de mange ting, der går forud for deltagelsen i en af de mest prestigefyldte konkurrencer inden for kokkefaget. Så har du lyst til at blive klogere på Sebastian og resten af teamet, og ikke mindst hvordan de har forberedt sig til den store konkurrence, så læs med i artiklen her.

 

Et velkendt ansigt

Sebastian Holberg Svendsgaard har allerede gjort sig bemærket på den gastronomiske scene. Han har blandt andet arbejdet som kok på anerkendte restauranter som Babette og Geranium, og så var han med i køkkenet, da Brian Mark Hansen vandt guld ved Bocuse d’Or tilbage i 2022.

Han har derfor et godt kendskab til konkurrencen, og nu skal han altså selv stå i spidsen for det team, der skal sikre Danmark deltagelse ved den internationale finale.

En holdindsats

Så hvordan får man succes ved en af verdens mest anerkendte kokkekonkurrencer? Ifølge Sebastian er svaret simpelt og ret ligetil; nemlig ved at løfte opgaven i flok.

I Sebastians øjne er kokkefaget nemlig lidt ligesom en holdsport. For når man står i en konkurrence, hvor presset er så massivt, som det er ved den prestigefyldte konkurrence, så er det vigtigt, at man kan regne med sine holdkammerater.

– Man kommer ikke udenom, at samarbejdet betyder utrolig meget for den samlede præstation. Og sådan er det jo i virkeligheden også i et hvilket som helst andet køkken. Det handler om at spille hinanden gode, lyder det fra Sebastian.

Og det er da også nogle store sko, holdet skal fylde ud. Danmark har nemlig efterhånden fået en tendens til at hive medaljer med hjem fra finalen, og det ligger et helt naturligt pres på teamet.

– Mange af mine forgængere har leveret nogle rigtig flotte resultater, og det er naturligvis mit håb, at jeg og teamet kan følge trop. Og det kræver selvsagt, at vi er forberedt helt ud til fingerspidserne.

Mød resten af teamet

Med sig i køkkenet har Sebastian blandt andet Phillip Isak Nielsen som commis og sin højre hånd, der til dagligt arbejder hos TreeTop i Vejle. Som en del af kokkelandsholdet medbringer han en stor erfaring med at holde hovedet koldt under diverse konkurrencer, og både Sebastian og Phillip er således vant til konkurrencepresset.

Derudover består holdet også af tre hjælpere i køkkenet; nemlig Jacob Rasmussen og Mathias Lynghamar fra Vejrø samt Olivia Jensen fra Støvlet Katrines Hus – der ovenikøbet lige har vundet Sol over Gudhjems Rising Star 2024 tilbage i februar. Tilsammen skaber de nogle stærke forudsætninger for endnu en dansk sejr, og der er ingen tvivl om, at der er blevet tilbragt mange timer i ”træningslokalerne”.

– Vi har trænet på alle parametre og helt naturligt begået fejl undervejs. Men det er jo netop også derfor, vi træner og øver os. For at lære af vores fejl og at udvikle os.

Inspirerende og menneskeskabt håndværk

Det er imidlertid ikke kun dommernes øjne, der kommer til at hvile på teamet, men faktisk hele verden. Som deltager ved Bocuse d’Or-konkurrencen bliver man nemlig helt automatisk en inspirationskilde og placeret på det gastronomiske verdenskort.

– Det er sjovt at se, at nogle af de ting, man går og udvikler, kan blive genskabt ude i verden, og at man på den måde er med til at komme med noget nyt og innovativt, siger Sebastian.

At opfinde nye metoder og tilgange til maden kan imidlertid være en udfordring, og det er derfor ikke ualmindeligt, at man ser tidligere deltageres kreationer gå igen på ny vis. Men dette vil Sebastian og hans team gerne undgå.

Derfor har de fokus på det håndfoldede, og sammen ønsker de at bringe kunsten, vi mennesker kan skabe med vores hænder, tilbage i madlavningen. Det giver deres serveringer et helt unikt design og ikke mindst en vidunderlig historie om det menneskeskabte håndværk.

Bocuse d’Or Europe finder sted i Trondheim fra d. 19. til 20. marts 2024. Du kan læse mere om konkurrencen på https://www.bocusedor.dk/

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe