Kun én procent af tekstilaffaldet i EU genbruges eller genanvendes, størstedelen går op i røg. Alene i Danmark forbrændes omkring 92.000 tons tekstiler om året. Det er 252 tons om dagen. 11 tons i timen.
‒ Det er ikke nok med politiske ambitioner og handlingsplaner på tekstilområdet for at drive den grønne omstilling alene. Der skal handlinger til, siger Camilla Skjelborg Nielsen, Koncernudviklingsdirektør i Textilia Group.
Affaldet i tekstilindustrien stiger
I Danmark brænder vi omkring 92.000 tons tekstiler om året*. Det er 252 tons om dagen. 11 tons i timen. Fra 2020 til 2030 forventes forbruget af tøj at være tredoblet. Alligevel er det kun én procent af tekstilaffaldet i EU, der genbruges eller genanvendes. Det meste af det, 87 procent for at være præcis, forbrændes eller deponeres**.
“I Danmark har affaldsstationerne ikke kapacitet til at genanvende de enorme mængder tekstilaffald, de modtager hver dag. I stedet forbrændes eller eksporteres det ud af landet og ender som bunker af tekstilaffald i den tredje verden. Det er dumt, og det har intet med den grønne omstilling at gøre. Der er behov for radikale ændringer i forhold til, hvordan vi tænker ressourcer i tekstilindustrien”, siger Camilla Skjelborg Nielsen, Koncernudviklingsdirektør i Textilia Group.
Et nyligt eksempel på overforbrug af tekstiler i Danmark illustreres af en undersøgelse foretaget af Dansk Industri og Svanemærket. Den sætter fokus på udbudskrav i den offentlige sektor i forhold til det massive klimabelastende tøjspild, der forekommer i kommunerne. Undersøgelsen viser, at 1,6 millioner arbejdstøj i løbet af de seneste fem år er blevet kasseret fra sundhedssektoren og andre offentlige arbejdspladser, selvom det kunne have været brugt i mange år frem.
Forandring er på vej, men den går for langsomt
EU har med EU Green Deal udarbejdet en handlingsplan for tekstiler med det formål at reducere produktion og forbrug og sikre cirkularitet i industrien. Regeringen har sammen med SF og Radikale Venstre besluttet at afsætte 10 mio. kr. årligt fra 2025 til 2028 til en national handlingsplan for tekstiler. Derudover er der en frist for at begynde at indsamle tekstilaffald i EU i 2025.
“Det er godt, at der sker ændringer på dette område. Politiske initiativer alene kan imidlertid ikke drive omstillingen i tekstilindustrien. Desværre er virkeligheden i dag langt fra de politiske ambitioner på området”, siger Camilla Skjelborg Nielsen.
Det, Camilla Skjelborg Nielsen refererer til, er, at der stadig ikke findes tilstrækkelige metoder og steder til genanvendelse af tekstiler i stor skala i hverken Danmark eller EU. Og der mangler efterspørgsel fra kunder – både fra private forbrugere og virksomheder – der kan skabe økonomiske incitamenter i branchen og i hele tekstilværdikæden til at investere i tekstilgenanvendelse i stor skala.
“Der er behov for mere konkrete tiltag og færre hensigtserklæringer, både fra politisk side, fra forbrugersiden og ikke mindst fra tekstilindustrien selv. Det er nødvendigt for at få både teknologi og praksis til at nå det niveau, der skal til, når vi taler om genanvendelse af tekstiler i mærkbar skala,” understreger Camilla Skjelborg Nielsen.
Ønsker at inspirere i stedet for at pege fingre
Det er vigtigt for os i Textilia at understrege, at det ikke handler om at pege fingre ad tekstilindustrien eller forbrugerne, men snarere om at inspirere til handling. Samtidig er vi klar over, at det ikke altid er nemt at genbruge tekstiler. Det kan både være en udfordring at finde løsninger og plads til de store mængder kasserede tekstiler. Men for os i Textilia er det en selvfølge, at vi ikke kan lade andre tage sig af problemet for os. Derfor startede vi Textilia upcy for fem år siden, som i dag er en vigtig del af vores forretningsmodel.
Textilias cirkulære løsning omfatter alt fra udlejning af tekstiler, vask, tørring, distribution, vedligeholdelse og pleje af tekstilerne, når de er udtjente. Lang levetid og genbrug er derfor centrale elementer af forretningsmodellen. Det er det også hos søsterselskabet Textilia upcy, der oparbejder kasserede tekstiler fra vores vaskerier i Skandinavien – og omdanner dem til nye løsninger, der kan recirkuleres i vores tekstilservice. For eksempel bliver en dug eller et lagen til en kokkeskjorte, et hospitalstæppe bliver til en dynejakke, en t-shirt bliver et håndstykke til håndaftørring, og et forklæde bliver til en jakke.
Samtidig er det også gennem Textilia upcy, at tekstilerne sendes til mekanisk genanvendelse, hvor der produceres genanvendte tekstilfibre af tekstilaffaldet, som kan spindes til garn og produceres til nye tekstilartikler.
Skab forandring gennem kunst
Textilia upcys arbejde kan i øjeblikket opleves på Designmuseum Danmark. Udstillingen Fabric of Change zoomer ind på, hvordan den grønne omstilling kan realiseres i stor skala, med udgangspunkt i Textilia upcys arbejde med genanvendelse af tekstiler. Med udstillingen har Textilia et klart ønske om at inspirere til handling ved at sætte gang i tankerne hos de besøgende..
“Vores håb er at lade kunsten inspirere og provokere folk til at tænke anderledes om brug af ressourcer. At vise, at sund fornuft kan guide vores handlinger og adfærd. At regler, lovgivning og pegefingre ikke bør og ikke kan være grundlaget for forandring. Det handler om at tage ansvar for vores eget forbrug. Det handler om vores egne holdninger og værdier,” fortæller Anders Thorgaard, adm. direktør i Textilia Group og søstervirksomheden Textilia upcy..
Udstillingen kan opleves af alle besøgende på Designmuseet fra den 24. januar til den 21. april 2025.
* https://borsen.dk/nyheder/baeredygtig/miljokatastrofe-lurer-fra-enorm-maengde-europaeisk-tojaffald
** Europa-Parlamentet, marts 2024