KEA udskifter håndpapiret og opnår betydelig CO2-reduktion

Er du studerende, underviser eller blot besøgende på KEA – Københavns Erhvervsakademi, har du måske bemærket, at noget er forandret. Her er engangspapiret på toiletterne nemlig blevet erstattet til fordel for håndstykker fra Textilia upcy som et led i uddannelsesinstitutionens grønne omstilling.

Med den nye genanvendelige løsning har uddannelsesinstitutionen således vinket farvel til et betydeligt papirforbrug og tager aktiv del i den cirkulære økonomi. Håndstykkerne fra Textilia upcy er nemlig fremstillet af kasserede t-shirts og kan anvendes op mod 300 gange, inden de ender deres dage som eksempelvis møbelfyld eller bord- og akustikplader.

 

På KEA har vi arbejdet en del med, hvordan vi kan gøre KEA grønnere, og vi vil rigtig gerne reducere vores affaldsmængder. Derfor har vi blandt andet kigget ind i vores affaldsfraktioner, og der var papir noget af det, der fyldte rigtig meget. Så papir var et af de områder, vi rigtig gerne ville kigge ind i, fortæller Jakob Møldrup, chef for Facility på KEA.

 

Derfor undersøgte KEA alternative muligheder og faldt over håndstykkerne fra Textilia upcy, der i dag har reduceret affaldsmængden betydeligt og som tilmed bidrager til en væsentlig CO2-besparelse per håndaftørring.

Ifølge en livscyklusanalyse, foretaget af NIRAS på vegne af Textilia, udledes der nemlig ca. 30 % mindre CO2 per håndaftørring med udgangspunkt i et scenarie, hvor der bliver anvendt to stykker papir per håndaftørring.

Positive tilbagemeldinger

Og den nye løsning er ikke gået ubemærket hen. Ifølge Jakob Møldrup er skiftet til håndstykkerne nemlig blevet mødt med positive tilbagemeldinger og et indtryk af, at KEA virkelig gerne vil den grønne omstilling

- Det er initiativ, der er blevet bemærket af både studerende, gæster og bestyrelsen, lyder det fra ham.

Et udgiftsneutralt skifte

Selvom der ikke hersker nogen tvivl om de klimamæssige gevinster ved den nye løsning, er det nærliggende at stille spørgsmålstegn ved det økonomiske aspekt af løsningen. Og netop dette gjorde KEA også – og med god grund.

For ofte er de grønnere løsninger nemlig forbundet med en merpris, men det var imidlertid ikke tilfældet her, fortæller Jakob Møldrup.

Vi havde regnet med, at den her løsning ville være lidt dyrere at komme over på. Men det, erfaringen har vist os det sidste halve år, er, at det har været udgiftsneutralt.

En del af noget større

De upcyclede håndstykker er en del af konceptet Textilia upcy, der giver nyt liv til ellers kasserede tekstiler. Konceptet er født ud af en cirkulær tankegang og giver brug-og-smid-væk-kulturen kamp til stregen.

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe