Textilia støtter op om banebrydende forskningsprojekt, der kan få stor betydning for tekstilindustrien

På Københavns Universitet har en gruppe forskere sat sig for at undersøge muligheden for at genanvende polyester – og med god grund. I dag bliver langt det meste polyesterstof nemlig ikke genanvendt, og det har store konsekvenser for miljøet.

Derfor støtter vi i Textilia op om projektet.

Som leverandør af tekstiler har vi et ansvar for at sikre, at vores tekstiler bliver brugt længst muligt i brugsfasen, og at de bliver genanvendt i størst muligt omfang – og her kan projekter som disse netop spille en afgørende rolle.

I slutningen af marts donerede vi derfor tekstiler til projektet, der nu skal afprøves i storskala, og som altså indtil nu har vist gode resultater.

Meget tyder nemlig på, at forskerne på KU har knækket koden til, hvordan man kan adskille plastik- og bomuldsfibrene fra hinanden, som polyesteren består af, uden en af delene går tabt.

Og netop det er banebrydende.

Indtil nu har de konventionelle metoder, der bruges til genanvendelse af polyester, nemlig kun formået at bevare plastikfibrene. Lykkes projektet i storskala, kan det derfor tage tekstilbranchen et vigtigt skridt videre i den grønne omstilling.

En grøn og simpel løsning på et komplekst problem

Den nye metode kræver intet specialudstyr, men derimod blot varme, et ikke-giftigt opløsningsmiddel og en helt almindelig husmoderingrediens; nemlig hjortetaksalt, der typisk anvendes som hævemiddel i eksempelvis kiks og småkager.

I processen bliver hjortetakssaltet, der også går under navnet ammonium bikarbonat, nedbrudt og frigør CO2. Det er her, at magien så at sige sker, da kombinationen af dette fungerer som katalysator og fremkalder den reaktion, der på en og samme tid omdanner plastikken og bevarer bomuldsfibrene.

Læs meget mere om projektet her.

Få TEXTILIA-NYT direkte
i din indbakke

Textilia mappe